Pretecho en medische echo... Wat is het verschil?

Pretecho en medische echo... Wat is het verschil?

Als toekomstige ouder zal je er mee te maken krijgen: een echo van je kindje. Maar wat is nu het verschil tussen een medische echo en een pretecho? Waarschijnlijk heb je er al een idee bij, maar toch is het goed om de verschillen uit te leggen. Laat je een pretecho bij ons maken? Dan weet je namelijk precies wat je mag verwachten.

Medische echo

Wanneer je zwanger bent dan kom je in aanmerking om een medische echo te laten maken van je ongeboren baby. Twee om precies te zijn. Deze echo’s worden gemaakt rond de 10e week van de zwangerschap en tien weken later vindt er nog de twintigwekenecho plaats.

Deze echo’s zijn bedoeld als medische controle. Je krijgt te zien of de zwangerschap goed verloopt en of er eventuele afwijkingen te constateren zijn. Na de twintigste week vindt er geen echo meer plaats, tenzij daar aanleiding voor is.

Deze medische echo’s zijn dus puur bedoeld om de voortgang te monitoren (bijvoorbeeld of het hartje goed klopt) en mogelijke afwijkingen van het kindje vroegtijdig te signaleren. Medische echo’s worden vergoed door je verzekeraar en gaan niet van je eigen risico af.

Routinematig onderzoek

Omdat een medische echo een routinematig onderzoek is wordt er geen extra tijd genomen om je kindje van de meest mooie kant te laten zien. De kans is groot dat je foto’s ziet waarvan je denkt:  ‘Hé, was het eigenlijk niet leuker geweest als we haar gezichtje beter konden zien’ Of;: ‘Hoe ziet mijn kindje eruit als hij gaapt’. Helaas is dat niet het doel van de medische echo en wordt daar geen aandacht aan besteed. Wil je dus echt mooie foto’s hebben van je ongeboren kindje, dan biedt een pretecho uitkomst.

Pretecho versus medische echoPretecho

De naam doet vermoeden dat het om een echo gaat met een hoog ‘fun’ gehalte. Dat is niet helemaal waar, want voor het maken van pretecho’s wordt veelal kwalitatief hoogwaardig apparatuur gebruikt. Vaak nog beter en nieuwer apparatuur dan bij medische echo’s. Dat is eigenlijk ook niet zo gek, want bij pretecho’s ligt de nadruk erop om jouw kindje van de mooiste kant te laten zien en kun je een geslachtsbepaling laten doen.

Wat wel ontbreekt bij een pretecho is dat er niet gelet wordt op medische afwijkingen. Hiervoor is de medische echo bedoeld.

Bij het maken van pretecho’s wordt ruim de tijd genomen om de meest scherpe en mooie foto’s te maken. Dit kan in 2D, 3D en zelfs in 4D. En in kleur (bij medische echo’s zijn de foto’s meestal zwart-wit).

Er wordt geprobeerd om jouw kindje zo mooi mogelijk op de foto te krijgen zodat je die met trots aan anderen kunt laten zien. Timing is dan ook belangrijk en daarom wordt er ook gewacht op de meest mooie ligging van je baby of dat je kindje duimt, in de camera ‘kijkt’ of gaapt. Want alleen dan ga je met een foto naar huis waar je naar wilt blijven kijken.

Een pretecho laten maken wanneer je maar wilt

Wat een pretecho ook leuk maakt is dat je niet gebonden bent aan vooraf bepaalde weken. Vind je het dus leuk om een serie foto’s te hebben waarbij de groei van je kindje wordt vastgelegd, dan kun je zo vaak langskomen als je wilt. Bovendien worden de pretecho foto’s op mooi kwalitatief papier afgedrukt waardoor de foto’s na verloop van tijd niet vervagen en je ze kunt inlijsten. Natuurlijk krijg je de foto’s ook digitaal aangeleverd.

Ook voor geslachtsbepaling

Wil je het geslacht van je ongeboren kindje weten? Dan kun je een pretecho laten maken vanaf de 14e week van je zwangerschap. Het voordeel van een geslachtsbepaling tijdens een pretecho, is dat er ruim tijd wordt genomen om het geslacht te ontdekken. Ligt je baby in een houding waarbij het niet zichtbaar is, dan krijg je alle tijd om het kindje te laten draaien. Bijvoorbeeld door even een stukje te lopen.

2D, 3D of 4D pretecho’s

Omdat er bij Pretecho Goud het nieuwste apparatuur wordt gebruikt kun je kiezen uit verschillende soorten pretecho’s. Een 2D echo is een zwart-wit versie van je baby. Wil je de contouren van je kindje zien, dan kies je voor 3D. Deze variant laat diepte zien en is in kleur. Wil je ook bewegingen zien, dan laat je een 4D pretecho maken. Dit is een filmpje waarin je ziet hoe jouw kindje zich gedurende enkele seconden beweegt.

De verschillen op een rijtje

Medische echo

  • Kosten worden vergoed door de verzekeraar
  • Er wordt gelet op medische afwijkingen
  • Medische echo’s zijn meestal in 2D en zwart-wit

Pretecho

  • Vaak betere kwaliteit foto’s met meer details
  • Je kunt zo vaak als je wilt echo’s laten maken
  • Er wordt ruim tijd genomen om de mooiste pretecho’s te laten maken
  • Je kunt kiezen uit 2D, 3D foto's 4D (filmpje)
  • Een pretecho kun je ook gebruiken voor geslachtsbepaling